poniedziałek, 22 grudnia 2014

Rolada szpinakowa

Jutro robimy to :) Sprawdziłam na rodzinie, pycha :)



  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku (albo  Almette z czosnkiem niedźwiedzim)
  • łosoś w plastrach 400g


Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek, sól, pieprz, odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku, dosypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Dodajemy kapary wg uznania. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz