środa, 11 marca 2015

Shrek

Ciasto Shrek najlepsze na dobry humor :)





Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier, olej i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuj i dodając po 1 żółtku, wmieszaj delikatnie łyżką przesiane mąki. Na blachę o wymiarach ok. 25x35cm wyłóż koniecznie pergamin i wylej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170° przez ok. 25 min, aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry (nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!). Upieczony odstaw do ostygnięcia na blasze. Gdy ciasto ostygnie, nasącz je sokiem z cytryny wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru i wodą.

Przygotuj warstwę 1: w 1,5 szklanki soku rozpuść budynie. Resztę zielonego soku zagotuj i wlej do niego budynie. Energicznie mieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj. Budyń chwilkę podgotuj, a następnie gorący wyłóż na biszkopt – wyrównaj wilgotną łyżką.


Przygotuj warstwę 2: jedno opakowanie galaretki rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Ubij śmietankę, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i zmiksuj chwilkę. Masę wylej na poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch, dociskając ją łyżką. Na wierzchu poukładaj delicje czekoladą do góry.


Przygotuj warstwę 3: dwie zielone galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Ostudzoną, lekko stężałą galaretkę wylej na ciasto (uważaj, galaretka powinna być na w pół stężała a nie płynna, inaczej wsiąknie w ciasto). Przed podaniem ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Podawaj schłodzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz