Dynia - smaczna, niskokaloryczna, z dużą ilością błonnika. I mozna ją wykorzystać na wiele sposobów!
Składniki
- 500 g puree z dyni (lub 1 świeża, niewielka dynia)
- 2 jajka
- 225 g brązowego cukru
- 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- nieupieczony spód do tarty o średnicy 23 cm
Sposób przygotowania
- Jeśli nie mamy gotowego (np. mrożonego) puree z dyni, musimy je przygotować ze świeżej dyni. W tym celu należy przekroić dynię na pół, usunąć miękkie włókna ze środka i pestki. Ułożyć dynię przekrojoną stroną w dół na dużej blasze i piec przez 1 godzinę w 200°C. Nakłuć widelcem - miąższ powinien być miękki. Upieczoną dynię wystudzić, wyjąć miąższ łyżką i zmiksować w robocie kuchennym.
- Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C.
- W dużej misce roztrzepać lekko jajka, dodać cukier, mąkę, sól, 500 g puree z dyni, cynamon imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane Po każdym składniku dokładnie mieszać.
- Wylać na spód do tarty piec przez 10 minut w 230°C. (Można krawędź ciasta przykryć paskiem folii aluminiowej, aby się nie spiekła.)
- Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wbić w środek wykałaczkę - powinna wyjść czysta. Pasek z folii usunąć na ok. 20 minut przed końcem pieczenia aby krawędzie ciasta się ładnie przyrumieniły.
- Ostudzić tartę i najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Puree z dyni:
Tarta:
Smacznego!
Ten i inne przepisy na: http://allrecipes.pl/przepis/11035/prosta-tarta-dyniowa.aspx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz