niedziela, 7 października 2018

Marty i Oli sposób na dynię...

Dynia - smaczna, niskokaloryczna, z dużą ilością błonnika. I mozna ją wykorzystać na wiele sposobów!





Składniki 

  • 500 g puree z dyni (lub 1 świeża, niewielka dynia)
  • 2 jajka
  • 225 g brązowego cukru
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • nieupieczony spód do tarty o średnicy 23 cm


Sposób przygotowania

    Puree z dyni:

  1. Jeśli nie mamy gotowego (np. mrożonego) puree z dyni, musimy je przygotować ze świeżej dyni. W tym celu należy przekroić dynię na pół, usunąć miękkie włókna ze środka i pestki. Ułożyć dynię przekrojoną stroną w dół na dużej blasze i piec przez 1 godzinę w 200°C. Nakłuć widelcem - miąższ powinien być miękki. Upieczoną dynię wystudzić, wyjąć miąższ łyżką i zmiksować w robocie kuchennym.
  2. Tarta:

  3. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C.
  4. W dużej misce roztrzepać lekko jajka, dodać cukier, mąkę, sól, 500 g puree z dyni, cynamon imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane Po każdym składniku dokładnie mieszać.
  5. Wylać na spód do tarty piec przez 10 minut w 230°C. (Można krawędź ciasta przykryć paskiem folii aluminiowej, aby się nie spiekła.)
  6. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wbić w środek wykałaczkę - powinna wyjść czysta. Pasek z folii usunąć na ok. 20 minut przed końcem pieczenia aby krawędzie ciasta się ładnie przyrumieniły.
  7. Ostudzić tartę i najlepiej wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz